GE BLOD!

Jag och Fredrik lämnade blod i förmiddags.
Och när jag låg där i stolen, lite öm i armväcket där nålen som pumpade mitt blod till en påse satt, så tänkte jag... Varför gör inte alla detta?
Det tog ungefär 20 minuter från det att vi klev innanför blodcentralens dörr till det att vi stängde den bakom oss.
På de 20 minutrarna har vi gjort det möjligt att rädda liv.
 
För nästan exakt tre år sedan var jag med om en operation som gick snett. Min blindtarm skulle bort, ett snabbt och enkelt, nästan rutiningrepp. Men det skedde komplikationer då kirugen råkade rispa ett av de stora blodkärlen som leder blod till mitt ben, och det började läcka ut blod i min kropp. De fick snabbt tillkalla en kärlkiriurg som lagade blodkärlet och sydde ihop mig. 
Jag klarade mig ändå bra, ett 12cm långt ärr på magen som läkte otroligt bra och efter tio dagar var jag nästintill helt återställd och tillbaka i skolan och mitt liv kunde rulla på som vanligt.
Denna gången slapp jag få blod, dels för att jag var ung och min kropp är grym på att reparera sig och dels för att kirurgerna var så erfarna och snabba. 
Men hade jag haft otur, eller varit 20 år äldre kanske jag hade behövt en påse blod eller två.
 
I Sverige donerar 3% av befolkningen mellan 18-75 år blod minst en gång om året. 
Det är inte så himla mycket...
Det är bara 6% i Sverige som har samma blodgrupp som jag, och det är bara av dem 6% som jag kan ta emot blod av. Hur många av dem som donerar blod vet jag inte, men jag hoppas det är många. Min blodgrupp kan nämligen ge blod till alla blodgrupper. 
 
Jag vet att alla inte kan ge blod, av olika anledningar, men jag tycker att du som läser detta ska gå in på blodcentralens sida, läsa lite om blodgivning, se om du kan donera blod eller plasma och sedan beställa en tid hos närmaste blodcentral.
För på 20 minuter kan du rädda liv!
 
 
(Du får dessutom gratis fika och ersättning)
 
www.geblod.nu
 
 
Geblod.nu
 
 
 
Första gången jag lämnade blod, 4 år sen nu:
 

fridaaoliwia.blogg.se

En helt vanlig 22 åring som bor ihop med min fina Fredrik. Vi flyttade till Västerås hösten 2014 för att börja läsa och jag läser till förskollärare. Jag kommer antagligen inte skriva här så ofta men när jag skriver så kommer det vara för att dela alla tankar som snurrar i huvudet. Kanske om just förskolan och dess kultur, kanske relationer eller kanske om världsproblem...? Vi får se..

RSS 2.0